Helga Kock am Brink
Sinds 1987 is Helga Kock am Brink als zelfstandig beeldend kunstenaar gevestigd in Enschede. Haar werk kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak. Zij beweegt zich op het gebied schilderkunst en ruimtelijke vormgeving. Kleine intieme werken en grootschalig monumentale uitvoeringen staan op haar repertoire. Het werk van haar wordt gekenmerkt door een geŽngageerde levenshouding en inhoudelijke betrokkenheid. Zij werkt zowel vrij als ook in opdracht.

'De weg is het doel', is haar stelling waarbij zij zich graag op het scherpst van de snede beweegt, om verrassende resultaten te boeken. Haar werken kenmerken zich door diversiteit en beheersing van uiteenlopende technieken, waarbij vaak samengewerkt wordt met constructiebedrijven, gieterijen en een landschapsarchitect. Er ontstaan kunstwerken waarbij technische veiligheid en beeldende zeggingskracht hand in hand gaan.

Zij zoekt de uitdaging om vanuit een onorthodoxe visie verrassende kunst te laten ontstaan na zorgvuldige afwegingen en diepgaand onderzoek. Eenvoud en helderheid, langdurig kijkplezier en inhoudelijk uitgekiende beeldretoriek kenmerken de eigenschappen van haar kunstwerken. Het werk wordt hierdoor door veel mensen begrepen. Tegenstellingen tussen subtiele schoonheid en grootse opvallende beeldtaal behoren er eveneens toe. Deze benadering is naast haar experimentele vormtaal ook terug te vinden in haar klassieke werkwijze. Hierbij valt het typische expressief maar gedetailleerde handschrift op.

Haar visie op het kunstenaarschap is bescheiden: 'Ik ben maar een intermediair tussen het onuitspreekbare en de wens naar vormgeving van de dingen die noodzakelijk zijn.'
In haar ruimtelijk werk gebruikt zij: steen, cortenstaal, RVS, polyester, glas, koper, brons.
Helga Kock am Brink